Uientaartjes

Imprimer / Afdrukken / Print

Uientaartjes

Een mediteraneans tatin taart !

Temps de préparation / Voorbereidingstijd / Preparation time 15 minuten
Temps de cuisson / Koken tijd / Cooking time 50 minuten
Temps total / Totaal tijd / Total time 1 uur 5 minuten
Portions / Porties 4
Auteur / Van / Author: Demosthenes Gazal

Ingrédients / Ingrediënten / Ingredients

 • 4 Sjalotten of 2 kleine uien
 • 1 theelepel Venkelzaad or Tijm/Rozemarijn
 • 1 Bladerdeeg
 • 2 Zongedroogde tomaten fijngehakt
 • 10 Kapperjes of 5 zwarte olijven
 • Verse Basilicum van het veld!
 • Olijfolie, peper en zout

Instructions / Instructies

 1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

 2. Verhit een laagje olijfolie in een zware pan, die je ineens ook als bakvorm kunt gebruiken wanneer je voor een grote taart gaat. 

 3. Voeg de uienringen toe, roerbak ze kort op hoog vuur zodat ze wat zachter (maar niet bruin) worden. Laat ze daarna traag garen op een heel laag vuur, met een snuifje zout erbij en het venkelzaad. 

 4. Laat ze minstens 20 minuten garen, maar 30 minuten is zeker niet overdreven. Merk je een neiging tot aanbakken, dek de pan dan af met een deksel, maar roer de uien wel geregeld om.

 5. Als je een grote taart wilt maken: verdeel de uienringen over de bodem van de pan (of van een taartvorm) en strooi er de tomaatjes en kappertjes over. Leg er losjes het bladerdeeg op, vouw het deeg aan de randen gewoon om naar boven. 

 6. Zet de ‘tatin’-taart in de oven en bak hem tot het bladerdeeg goudbruin begint te kleuren, ongeveer 20 minuten. 

 7. Haal de pan uit de oven, leg er een plat bord op en kiep de taart uit de pan, op het bord (een tot een reep geplooide droge theedoek is hier een handig hulpmiddel om de pan tegen het bord te houden zonder dat je handen verbranden).

 8. Als je kleine taartjes wilt maken: verdeel de uienringen over de holtes van een muffinvorm, strooi er de tomaatjes en kappertjes over. 

 9. Steek met een glas of vormpje cirkeltjes uit het bladerdeeg (deegoverschotjes kun je aaneenplakken en weer platrollen of -duwen). Leg ze in de vorm op de uien. 

 10. Bak de taartjes tot het deeg goudbruin is. Schep de taartjes uit de vorm met een pannenlikker of iets dergelijks. Er zullen wat uien afvallen, maar die leg je er dan gewoon weer op.

 11. Strooi wat peper en basilicum over de taart(jes).


Laat een reactie achter